Furajele - Nutrienți adecvați pentru animale crescute natural
Furajele - Nutrienți adecvați pentru animale crescute natural

Furajele - Nutrienți adecvați pentru animale crescute natural

Creșterea animalelor reprezintă o parte importantă a agriculturii, care presupune din start o responsabilitate imensă din partea fermierilor și o grijă permanentă față de sănătatea și dezvoltarea lor. Crescute pentru carne, ouă, lapte sau piele, animalele trebuie să fie hrănite adecvat, în așa fel încât să corespundă standardelor cerute pe piață. În ultima vreme se observă o tendință tot mai mare de a consuma doar produse bio, obținute din plante și animale crescute ecologic, așa că fermierii au înțeles că trebuie să se orienteze în această direcție și să crească animalele natural, oferindu-le o hrană plină de vitamine și minerale. Furajele și concentratele trebuie să fie potrivite speciilor și raselor crescute, să nu aibă conservanți și să fie alcătuite după anumite rețete sau formule consacrate, care să garanteze obținerea de rezultate excepționale, în scurt timp. 

În articolul de mai jos, vei descoperi informații generale despre furaje (ce sunt, care este diferența dintre furaje și concentrate, ce norme UE trebuie să fie respectate cu privire la comercializarea lor), vei afla ce tipuri de furaje există și câteva rețete potrivite pentru diferite animale, precum și unele sfaturi utile pentru folosirea în fermă a celor mai bune produse.  

Cuprins:

1. Furajele - informații generale

1.1. Ce sunt furajele?

1.2. Diferența dintre concentrate și furaje

1.3. Normele UE cu privire la comercializarea furajelor

2. Tipuri de furaje și rețete pentru diferite animale

2.1. Furaje pentru pui de carne

2.2. Furaje pentru găini ouătoare

2.3. Furaje pentru curcani

2.4. Furaje pentru porci

3. Sfaturi pentru folosirea celor mai bune furaje

1. Furajele - informații generale

furaje pui

Furajele sunt importante pentru sănătatea păsărilor și animalelor din gospodărie sau din fermă, ceea ce înseamnă că aceste produse trebuie să fie de calitate, achiziționate de la surse autorizate și certificate sau să fie realizate de proprietari după rețete corecte, folosind materii prime bio. Cu ajutorul furajelor, animalele vor crește mari și sănătoase, aducând profitul mult dorit în fermă sau în gospodărie.

1.1. Ce sunt furajele?

Furajele sunt produse de origine vegetală, minerală și de sinteză, care se utilizează pentru hrănirea animalelor. Pe piață există diferite tipuri de furaje, potrivite pentru numeroase păsări și animale domestice: pui, curcani, rațe, gâște, iepuri, porci, vaci, cai, oi, prepelițe etc., precum și diferite tipuri de concentrate sau de suplimente. De asemenea, se pot găsi mixuri de furaje și pentru diferite animale de companie, precum porcușorii de Guineea sau papagalii. 

1.2. Diferența dintre concentrate și furaje

De multe ori se face confuzie între concentrate furajere, premixuri furajere și furajele finite, iar acest lucru a dus la o hrănire neadecvată a păsărilor și animalelor, evident și la rezultate foarte slabe. Aceste produse au în comun faptul că vin personalizate pentru fiecare animal în parte, în funcție de scopul pentru care sunt crescute, adică pentru ouă, carne, pentru reproducere sau expoziție. 

Furajele sunt un amestec de oleaginoase, cereale, tărâțe, uleiuri, minerale, vitamine, aminoacizi și drojdii. Ingredientele sunt introduse în acest amestec în anumite proporții, adecvate pentru fiecare perioadă de creștere. O diferența dintre furaje și concentrate este faptul că nivelurile de proteină variază. Furajele finite au în componență toate ingredientele necesare pentru dezvoltarea animalelor, fără să fie nevoie de adăugarea unora suplimentare. 

Concentratele furajere sunt un mix de proteine, vitamine și minerale, amestecate cu diferite tipuri de cereale. Confuzia cu furajele se face și din cauza denumirii lor de furaje complementare. Concentratul nu se administrează niciodată în forma sa pură, ci doar amestecat cu furaje. 

Premixurile sunt un amestec de minerale, vitamine și aminoacizi, dar sunt doar o bază pentru obținerea concentratelor și a furajelor finite. Gospodarii sau fermierii nu-l apreciază prea mult, pentru că este mai greu de obținut un furaj finit neavând acasă un malaxor profesional pentru amestec. 

1.3. Normele UE cu privire la comercializarea furajelor

Pentru a putea fi comercializate, furajele trebuie să îndeplinească cerințele în materie de siguranță. Astfel, trebuie să fie sigure, să nu aibă un efect negativ asupra mediului înconjurător sau asupra animalelor, să fie sănătoase, etichetate, ambalate și prezentate adecvat. Evident, că furajele nu trebuie să conțină ingrediente interzise pe piață. Pe etichetă trebuie trecute: tipul furajului, numele și adresa operatorului, numărul de referință al lotului, cantitatea netă, conținutul de apă și lista aditivilor folosiți. 

2. Tipuri de furaje și rețete pentru diferite animale

furaje animale

Plantele crescute pentru furaje sunt lucernă, orz, trifoi, lupă, rapiță, trifoi, ridiche, trifoi, iarbă, porumb, mei, ovăz, sorg, boabe de soia, copaci, grâu etc. Printre tipurile de furaje ce sunt oferite animalelor dintr-o fermă se numără: biochar pentru vite, tărâțe, plante furajere conservate (fân și siloz), feed compus și premixuri (pelete, nuci, tort) pentru vite, reziduuri de cultură, iarbă tăiată proaspăt, porumb, sorg, melasă, făină din carne și oase, oligozaharide, boabe și leguminoase încolțite, extract de drojdie. 

Specialiștii împart furajele în opt categorii:

Fânuri;

Furaje suculente;

Furaje grosiere;

Făinuri proteice de origine vegetală;

Făinuri proteice de origine animală;

Macroelemente (minerale și vitamine);

Antibiotice furajere;

Nutrețuri combinate.

2.1. Furaje pentru pui de carne

Furajele pentru pui trebuie să conțină ingrediente naturale, rețete optime, echilibrate nutrițional, extracte naturale de plante, proteină vegetală ușor de digerat. Nu trebuie să conțină făinuri proteice animale, antibiotice, alte substanțe interzise. Pentru puii de carne se poate opta pentru un furaj complet intensiv, administrat la discreție. Există trei tipuri de furaj pentru pui: crumble, pelete și scratch. Furajul de tip crumble este foarte popular și este destinat mai ales puilor mai mici, deoarece este ușor de mâncat. Peletele sunt hrana preferată a găinilor mature.

Câteva informații utile ar putea să ofere o șansă mai mare de viață și de dezvoltare optimă a puilor de carne:

O rețetă de hrană adecvată pentru pui de carne este 50% porumb din greutatea totală a furajelor, 15-20% grâu, 20% tort sau masă, 10% aditivi grași și cretă;

Puișorii pot mânca făină de porumb sau de grâu amestecată cu gălbenuș de ou fiert tare, verdeață, brânză de vaci sau nutrețuri granulate (de la o zi și până la sacrificare);

Puii de carne ar trebui crescuți până la 42 de zile, deoarece sporurile de creștere sunt bune și consumul de furaje este mic;

Când puii au între 6 și 17 săptămâni puii de găină se hrănesc cu granule sau amestecuri mari, ce se introduc treptat în alimentație, permițând astfel sistemului digestiv să se obișnuiască;

Un furaj combinat asigură tot necesarul nutritiv de care au nevoie puii, dar există și suplimente alimentare ce pot fi oferite: ulei de ficat de cod, băuturi fortifiante, multivitamine, concentrate.

2.2. Furaje pentru găini ouătoare

Furajele pentru găini ouătoare trebuie să fie de calitate pentru a menține păsările sănătoase și pentru a depune ouă permanent. Caracteristicile furajelor pentru găini ouătoare trebuie să fie unele de top: 

să aibă ingrediente organice și nemodificate genetic;

să fie bogate în proteine, vitamine și minerale;

să aibă în componență calciu (ajută la producerea de coji de ou puternice);

să nu aibă culori sau arome artificiale. 

Cantitatea de ouă obținută depinde de modul în care sunt hrănite găinile. Din fericire, există furaje pe piață care pot să facă față cu succes oricăror cerințe ale acestor păsări. Dacă fermierul dorește, poate să realizeze propria rețetă de hrană pentru păsări, ingredientele putând fi cumpărate sau cultivate în propria grădină. Cantitatea de mâncare pe care o găină ouătoare trebuie să o consume pe zi este de 130-180 grame.

Găinile ouătoare trebuie să aibă la îndemână cretă, făină de oase, făină de pește, nisip de rău spălat, viermi, larve, rădăcini și verdeață. Păsările încep să facă ouă cam după 6 luni de viață, iar hrana lor va conține: amestec de cereale (50 g), făină de oase (50 g), legume fierte sau crude, verdeață (70 g), sare și minerale (6 g), proteină (15-20g). Amestecul de cereale trebuie să cuprindă 60-70 g grâu, 105 ovăz, secară și orz. După vârsta de 2 ani găinile nu mai depun decât foarte rar ouă. Iarna, la amestecurile obișnuite, trebuie să se mai adauge și cartofi fierți, urzică uscată și opărită, legume tocate, drojdie (la un kilogram de furaj se adaugă 10 g), ulei de pește (3 g), 2-3 g de sare. 

Este important de specificat faptul că o hrană corectă nu garantează obținerea unei cantități mari de ouă, deoarece mai este nevoie de bifarea altor condiții, cum ar fi adapost curat, apă la discreție, proaspătă și curată, protejarea de boli și paraziți, acces la spațiu liber, cu verdeață. 

2.3. Furaje pentru curcani

Furajele pentru curcani trebuie să conțină porumb, grâu, șrot soia, șrot floarea soarelui, vitamine, făină de lucernă, minerale și să nu conțină făină de carne, făină de pește, oase, hormoni sau substanțe interzise în alimentația animalelor, dar și a omului. Ingredientele furajelor pentru puii de curcă ar trebui să fie în următoarea proporție:

35% porumb;

35% orz;

făină (15%);

10% grâu;

3% tort de floarea - soarelui;

2% calcar. 

Puii de curcă sunt mai sensibili decât cei de găină la concentrația proteică și la cea energetică, mai ales în primele 5 săptămâni de viață. Pe toată perioada de creștere li se va oferi furaj la discreție, în porții mici și dese pentru a evita alterarea și risipa. Culoarea hranei este importantă. Pentru pui de o zi, hrana va avea culoarea galben deschis și pe măsură ce cresc hrana va deveni roșie (stimulează consumul). 

2.4. Furaje pentru porci

Modalitatea de îngrășare va determina calitatea cărnii de porc, dar și a grăsimii. Furajele cele mai indicate pentru a fi oferite porcilor sunt cele care au în componență mai ales cereale și leguminoase. Astfel, pot fi menționate următoarele ingrediente:

Porumbul (40-60%) din rația zilnică;

Orzul (30-40%). Combinat cu cartofii fierți și terciuiți garantează obținerea cărnii și grăsimii de calitate;

Grâul. Cel mai bun soi este cel rezultat din încrucișarea grâului cu secara;

Secara (25-30%). Este indicat să nu se folosească mai mult pentru că poate provoca deranjamente respiratorii și nervoase, stări de diaree, eczeme;

Sorgul. Poate înlocui parțial porumbul;

Soia (toastată sau expandată) 4% din rație;

Mazărea furajeră (20%).

Porcii de dinaintea sacrificării pot fi hrăniți cu următoarele tipuri de furaje:

furaje concentrate;

furaje proteice de origine vegetală;

furaje proteice de origine animală;

furaje de volum;

reziduuri culinare. 

3. Sfaturi pentru folosirea celor mai bune furaje

cele mai bune furaje

În funcție de animalele și păsările pe care fermierii și gospodarii vor să le crească pot fi alese furajele adecvate, care să garanteze obținerea unor rezultate foarte bune. Sfaturile și recomandările specialiștilor, dar și ale persoanelor cu experiență în domeniu, sunt extrem de importante și pot face diferența:

Pentru a ajuta la producția de ouă și la digestie, ar trebui să se mai ia în considerare și alte ingrediente preferate de pui, cum ar fi cojile de stridii;

Dacă nu există calciu suficient în hrană, atunci ouăle ar putea fi moi și necomestibile;

Este obligatoriu ca puii să aibă la îndemână apă din abundență pentru a se favoriza digestia și a înghiți eficient furajele;

Nu li se va oferi niciodată puilor pâine mucegăită sau hrană stricată, pentru că ar putea să se îmbolnăvească;

Alimentele trebuie să fie întotdeauna adecvate vârstei animalelor din fermă, pentru a satisface nevoile acestora și a se obține rezultatele dorite;

Orzul nu se recomandă în perioada finisării îngrășării, pentru că scade din calitatea grăsimii și a cărnii;

Furajele adecvate pentru vaci cresc cantitatea de lapte și valoarea sa nutritivă. Acestea trebuie să includă componente leguminoase (cantitate mare de proteine), de la 20-30% și până la 60% cereale uscate sau nu și soia, lucernă, orz, ovăz;

La capre furajele sunt folosite ca aditiv pentru a normaliza nivelul de nutrienți din organism. Acestea trebuie să conțină o cantitate optimă de cereale, de 30%, altfel putând să apară probleme de ordin gastro-intestinal. Pe lângă cereale, furajele trebuie să conțină 20% fulgi de ovăz, tărâțe de grâu 22%, grâu măcinat 9%, masă de floarea - soarelui 10%, drojdie 5%, premixuri 3% și sare 1%. Ingredientele trebuie amestecate bine și puse în apă clocotită timp de 12 ore etc.

În concluzie, furajele sunt de mare ajutor pentru fermierul care este nevoit să hrănească adecvat zi de zi animalele și păsările din fermă. Important este să țină cont de cerințele pe care le are fiecare animal în parte și de sfaturile oamenilor cu experiență în domeniu, în acest fel businessul va fi, cu siguranță, unul de succes. 

Surse foto:

pixabay.com

ro.pinterest.com

Produse recomandate:

Alte stiri ce te-ar putea interesa:

Related products

Produs adaugat in lista de favorite
Product added to compare.

Acest site utilizează cookies pentru a vă îmbunătăți experiența. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru folosirea acestora.