Îngrijirea gazonului toamna și iarna – reguli și sfaturi de îngrijire pentru un gazon sănătos de care să te bucuri chiar și în anotimpurile reci
Îngrijirea gazonului toamna și iarna – reguli și sfaturi de îngrijire pentru un gazon sanatos de care să te bucuri chiar și în anotimpurile reci

Îngrijirea gazonului toamna și iarna – reguli și sfaturi de îngrijire pentru un gazon sănătos de care să te bucuri chiar și în anotimpurile reci

Un gazon bine întreținut contribuie la întregul aspect al unei curți. Primăvara și vara, acesta poate fi locul ideal pentru un picnic în familie sau pentru montarea unei piscine pentru copii. Toamna, gazonul se poate transforma într-un părculeț pentru copilul tău. Poți amenaja diferite jucării de care cel mic să se bucure în aer liber. Indiferent ce întrebuințare are, îngrijirea gazonului în anotimpurile reci și calde este o necesitate.

Tunderea și îngrijirea regulată a gazonului va avea drept consecință o creștere luxuriantă și o iarbă sănătoasă. Îndepărtarea buruienilor este un alt lucru important de făcut. Acestea degradează firul de iarbă, în timp. Pentru a îmbogăți gazonul, poți împrăștia câteva semințe de iarbă în zonele deteriorate sau goale. Toate acestea, pe lângă multe alte sfaturi și recomandări pe care le vei citi în acest articol, te vor ajuta să te bucuri de gazonul tău zi după zi, anotimp după anotimp.

 

Cuprins

1.  Întreținerea gazonului în anotimpurile reci

1.1.      Importanța întreținerii gazonului toamna

1.2.      Importanța întreținerii gazonului iarna

2.  Sfaturi pentru îngrijirea gazonului pe timp de iarnă și toamnă

2.1.      Îngrijirea gazonului toamna

2.2.      Îngrijirea gazonului iarna și după iarnă

3.  Utilaje folosite la îngrijirea gazonului în anotimpurile reci

 

1.    Întreținerea gazonului în anotimpurile reci

Gazonul poate fi considerat o caracteristică primordială pentru dezvoltarea terenului unei case. Dar pe lângă acest lucru, un gazon sănătos este definitoriu pentru orice grădină. În mod clar, dacă este întreținut corespunzător și îngrijit conform specificațiilor, acesta va fi sănătos. Iar un gazon sănătos va îmbunătăți partea estetică a casei, îi va spori cu certitudine frumusețea și confortul. În plus, va adăuga valoare monetară proprietății tale, în cazul în care vei dori să o vinzi la un moment dat. Pentru o grădină frumoasă de flori, niște arbuști, un tufiș sau câțiva copaci, gazonul este fundația.

Iarba, așa cum o cunoaște toată lumea, este printre cele mai rezistente ierburi perene. Întreținerea ei nu este deloc un lucru dificil. În funcție de dimensiunea gazonului, îi trebuie acordat mai mult sau mai puțin timp. Statisticile spun că în jur de 75% din frumusețea unei grădini o reprezintă gazonul. Astfel că, îngrijit necorespunzător și lăsat să se deterioreze, acesta își pierdea frumusețea și utilitatea, în timp, afectând întreaga imagine a casei.

Primăvara și vara, gazonului îi trebuie acordată o atenție deosebită. Iarba crește foarte repede din cauza ploilor și aceasta trebuie tunsă regulat. Dar cum stau lucrurile toamna și iarna?

 

1.1. Importanța întreținerii gazonului toamna

Importanța întreținerii gazonului toamna

Toamna este poate cel mai important anotimp pentru îngrijirea gazonului. Ultimele luni de vegetație sunt cele ale toamnei. De aceea trebuie să profiți de ele pentru a întări și pregăti sezonul pentru temperaturile reci ale iernii și pentru schimbările ce au loc în acest ultim anotimp din an. Eforturile pe care trebuie să le depui acum vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității și sănătății gazonului tău până la venirea primăverii a anului următor.

Când temperaturile încep să scadă, firele de iarbă încetează să mai crească. Nu același lucru se întâmplă, însă, și cu rădăcinile acestora. Ele sunt într-o continuă creștere. Și tocmai de aceea, îngrijirea gazonului toamna include udarea și fertilizarea firelor de iarbă pentru a-i oferi nutrienții necesari și umiditatea de care are nevoie. În felul acesta, firele de iarbă vor dezvolta rădăcini puternice și își pot construi o adevărată rezervă de energie pentru a trece de perioada iernii.

În același timp, trebuie să îți amintești mereu faptul că toamna iarba nu este moartă. Eventual se odihnește. Și trebuie să îi asiguri confortul necesar pentru a face acest lucru. Doar așa te vei bucura de un gazon proaspăt și sănătos în următoarea primăvară.

 

1.2. Importanța întreținerii gazonului iarna

Importanța întreținerii gazonului iarna

Când vine vorba despre gazon iarna, primul gând ar fi acela că în acest anotimp, zăpada este un dușman pentru iarbă. De fapt, realitatea diferă. Zăpada este chiar benefică pentru gazon. În primul rând, aceasta poate fi considerată – fără exagerare – o bună izolație. Având o textură poroasă, zăpada permite schimbul de gaze. Acest lucru înseamnă că plantele aflate sub zăpadă încă au acces la oxigen. Gheața este factorul dăunător și stresant pentru gazon. Dar dacă totul este acoperit doar de zăpadă, atunci gazonul este în regulă.

Zăpada protejează, de asemenea, împotriva fluctuațiilor mari de temperatură. Rădăcinile plantelor sunt foarte bine protejate de ciclul îngheț-dezgheț care le-ar putea deteriora pe cele mai fragile. Mai mult, îi oferă solului nitrogenul necesar deoarece de fulgii de zăpadă se atașează nitrogen din atmosferă atunci când ei sunt în cădere. Însă pentru ca zăpada să-și poată duce la îndeplinire acest rol, gazonul trebuie să fie bine pregătit și îngrijit înainte. În caz contrar, buruienile sau frunzele neadunate toamna pot deteriora gazonul inclusiv sub acțiunea benefică a zăpezii.

 

2. Sfaturi pentru îngrijirea gazonului pe timp de iarnă și toamnă

Toamna este anotimpul cu cel mai critic moment în ceea ce privește îngrijirea gazonului. Cu toate acestea, încă se pot face multe lucruri pentru a-l pregăti să treacă peste lunile lungi și reci ale iernii, asigurându-te astfel că primăvara va vei avea un gazon superb.

Iarna, pe de altă parte, nu sunt atât de multe lucruri de făcut, însă mai jos vei citi câteva dintre cele mai importante sfaturi și recomandări despre îngrijirea gazonului în anotimpurile reci ale anului.

 

2.1. Îngrijirea gazonului toamna

Îngrijirea gazonului toamna

Pentru că toamna este nevoie de o îngrijire specială, scopul fiind acela de a pregăti gazonul pentru iarnă, trebuie să fii atent la câteva detalii de îngrijire și întreținere.

·         Luna septembrie. Această lună este cea mai importantă pentru fertilizare. Trebuie utilizat în mod echilibrat un îngrășământ foarte bun. Gazonul trebuie plantat – dacă faci acest lucru acum – devreme și păstrat solul umed. În locurile unde este nevoie, acesta trebuie aerat. În același timp, buruienile trebuie smulse, frunzele greblate și zonele goale trebuie însămânțate. Folosirea erbicidelor pentru buruieni este recomandată la sfârșitul lunii septembrie.  

·         Lunile octombrie și noiembrie. Iarba trebuie cosită la o înălțime medie până când aceasta încetează să mai crească. Te poți ajuta de o mașină de tuns gazonul dacă întinderea este una foarte mare sau de o motocoasă dacă ai doar o porțiune mică de gazon. După ce zilele răcoroase se întețesc, fertilizează moderat acea porțiune care crește mai greu. Acesta este momentul în care nutrienții vor influența cel mai mult creșterea rădăcinilor. Îngrășămintele cu azot solubil sunt cele mai eficiente și sunt recomandate la sfârșitul toamnei. Dacă apare un moment cu zăpadă timpurie, folosește clorură de calciu în loc de sare pentru a topi gheața.

·         Gazoanele de mici dimensiuni pot fi fertilizate cu un dispozitiv de mână. Pentru întinderi mari, cel mai simplu și sigur este să folosești o ustensilă care să acopere cât mai mult gazon la o fertilizare. Astfel eficientizezi timpul. Dar să fii atent la setările pe care le faci. Cât de mult fertilizator să stropească gazonul? Moderat. Cu siguranță NU toamna este momentul când „mai mult e mai bine”. Întotdeauna citește cu mare atenție instrucțiunile fertilizatoarelor și urmează-le întocmai.  

·         Repararea gazonului include acoperirea acelor goluri cu semințe de iarbă și este o activitate ce intră în categoria îngrijirii gazonului pe timp de toamnă.

·         Deși greblarea frunzelor pare a fi o activitate plictisitoare și nedorită, este pe atât de necesară. Și este, poate, cel mai important lucru de făcut. De ce? Dacă frunzele sunt lăsate pe iarbă, acestea acoperă solul și astfel lumina și căldura soarelui nu mai ajunge la pământ. În acest caz, pot apărea diverse boli ale firelor de iarbă. Sau alte plantelor, dacă există. Instrumentele de suflat frunzele sunt foarte eficiente. Poți folosi unul. Dar greblarea este mai benefică deoarece stimulează solul. Frunzele trebuie greblate regulat, deoarece in diminețile ploioase acestea se lipesc una de alta și dacă se adună foarte mult, întregul proces va fi îngreunat.

·         Un alt sfat de care trebuie să ții cont este aerisirea. Dacă nu ai o mașinărie care să facă acest lucru, atunci te poți folosi de o furcă. Împinge-o în pământ pentru a crea „găuri de aerisire a solului”. Asta pentru că pământul de sub iarbă are tendința de a deveni foarte compact din cauza traficului pietonal intens. Uneori chiar și din cauza utilajelor de mari dimensiuni cum ar fi cele folosite în construcția caselor și amenajarea terenului. Acest lucru va determina uscarea solului. Prin urmare, se poate ajunge la o absorbție slabă a nutrienților de către rădăcinile ierbii, precum și la probleme de drenaj ale apei.

2.2. Îngrijirea gazonului iarna și după iarnă

Atunci când pe gazon s-a așternut zăpada, nu sunt multe lucruri de făcut pentru a-l îngriji. Zăpada își va face singură treaba. În schimb, iată ce poți face când nu este zăpadă.

·         Fertilizare. Dacă pământul nu este înghețat, iarna este momentul perfect pentru a fertiliza solul cu puțin var. Pentru acest lucru, însă, trebuie să faci un test solului pentru a-i determina pH-ul. Orice material ce nu respectă acest pH poate dăuna solului și rădăcinilor firelor de iarbă.

·         Minimizează compactarea solului. Încearcă să calci cât mai puțin pe gazon. De asemenea, alege să parchezi mașina în garaj sau într-un alt loc de parcare, dar nu pe iarbă. Compactarea pământului va dăuna până la finalizarea iernii.

·         Tunde iarba. Dacă nu ai apucat să faci acest lucru până la venirea iernii, este în regulă. Îi poți oferi gazonului o ultimă cosire pentru a fi pregătit de iarnă. Este important ca iarna iarba să fie mai scurtă decât vara. În caz contrar, sub acțiunea diverșilor factori aceasta se poate deteriora și în primăvara următoare vei avea foarte mult de lucru pentru a repara daunele.

·         Buruienile trebuie adunate în permanență, chiar și iarna. Din cauza umidității, a ploilor sau a topirii zăpezii, acestea vor crește foarte mult.

 

3. Utilaje folosite la îngrijirea gazonului în anotimpurile reci

Utilaje folosite la îngrijirea gazonului în anotimpurile reci

Eficiență – este ceea ce trebuie să predomine toamna și iarna în ceea ce privește îngrijitul gazonului. De aceea trebuie să folosești ustensilele potrivite.

·         Folosește un tractor de grădină pentru a tunde mai repede și eficient gazonul la dimensiunea potrivită sau un robot de tuns gazonul pentru a reuși să îndeplinești și alte task-uri în timp ce gazonul este frumos îngrijit.

·         O motocositoare te va ajuta să tunzi rapid o întindere mai mică de gazon.

·         Folosește o gleblă sau un instrument de suflat pentru a aduna frunzele uscate.

·         Un motoferăstrău îți va fi numai bun dacă trebuie să îngrijești sau să cureți copacii de uscăciuni.

·         O furcă este necesară pentru a aerisi solul și a-l pregăti de iarnă.

 

În concluzie, îngrijirea gazonului toamna, dar și iarnă, este un lucru esențial de făcut. Acesta are nevoie de toată grija și atenția pentru a se putea odihni peste iarnă, dar și pentru ca tu să te poți bucura de frumusețea lui în lunile calde și însorite. Respectând sfaturile și recomandările mai sus menționate, cu siguranță gazonul tău va fi unul sănătos, cu iarba de un verde crud ce te va bucura de fiecare dată când vrei să ieși în grădină primăvara și vara, iar în lunile reci vei putea sta liniștit știind că i-ai oferit tot ceea ce are nevoie pentru „hibernare”.

 

 

Sursa foto: pexels.com.

Produse recomandate:

Alte stiri ce te-ar putea interesa:

Produs adaugat in lista de favorite
Product added to compare.

Acest site utilizează cookies pentru a vă îmbunătăți experiența. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru folosirea acestora.