Motocoasa - Ce este aceasta, de ce este utilă și cum se întreține utilajul?
Motocoasa- Ce este motocoasa, de ce este utilă și cum se întreține utilajul

Motocoasa - Ce este aceasta, de ce este utilă și cum se întreține utilajul?

Atunci când locuiești la curte, îngrijirea spațiilor din jurul casei tale reprezintă o problemă căreia trebuie să îi acorzi atenție în mod frecvent. Elementele de vegetație precum iarba, gazonul, copacii sau tufișurile îți înfrumusețează viața și te ajută să te bucuri de o atmosferă extraordinară în propria gospodărie. În același timp, ele necesită foarte multă grijă pentru a arăta bine și a avea o structură sănătoasă pentru cât mai mult timp. Ai posibilitatea să apelezi la un meseriaș care să vină și să se ocupe de grădina sau curtea ta, însă în același timp există și opțiuni prin care să fii chiar tu cel care le oferă copacilor, pomilor sau gazonului cea mai bună îngrijire. 

 

Una dintre măsurile pe care le poți lua este aceea de a achiziționa utilaje care să te ajute să îți îngrijești curtea sau grădina. Acestea sunt echipamente specializate, care funcționează fie pe bază de electricitate, fie pe bază de combustibil. Există mai multe tipuri de echipamente în care poți să investești, însă la capitolul eficacitate se remarcă în mod deosebit motocoasa. Aceasta îți oferă posibilitatea de a tăia în mod rapid și eficient elementele nedorite și de a le oferi copacilor, gazonului și tufișurilor din curtea ta aspectul dorit. 

 

Însă o motocoasă implică și o serie de responsabilități importante, din partea utilizatorului. Este vorba, în primul rând, despre un proces de achiziție efectuat în baza unor criterii foarte bine stabilite. De asemenea, acesta trebuie să țină cont de măsurile necesare pentru îngrijirea echipamentului. Este necesar să știi cât ulei se pune în benzină la motocoasă, cum schimbi firul la motocoasă sau ce benzină se folosește la motocoasă. Iată care sunt principalele elemente pe care trebuie să le ai în vedere, atunci când folosești un astfel de echipament. 

 

Cuprins

 

  1. Motocoasa: ce este și cum o achizitionezi?

  2. Întreținerea motocoasei: probleme comune și cele mai bune soluții

2.1. Cât ulei se pune în benzină la motocoasă?

2.2. De ce se udă bujia la motocoasă?

2.3. De ce se încălzește motocoasa și de ce vibrează?

2.4. Măsuri pentru întreținerea optimă a motocoasei

 

1. Motocoasa: ce este și cum o achiziționezi?

Motocoasele sunt echipamente pe care gospodarii de pretutindeni le utilizează pentru  tăierea buruienilor, a crengilor uscate din copaci sau gardurii vii, dar și pentru îngrijirea peluzelor. Diferite de mașinile de tuns iarba, motocoasele se remarcă prin faptul că au și funcție de trimmer. Ca mecanism de funcționare, motocoasa se bazează pe un motor care acționează capul de tăiere. Acest cap dispune de fir sau disc, suprafețe ascuțite care intră direct în contact cu elementele pe care le pot tăia în mod foarte rapid și precis. Pe lângă motor și cap de tăiere, în componența motocoasei intră și tubul de transmisie. Suplimentar, poți utiliza și un ham de motocoasă, dacă vrei să te bucuri de o utilizare eficientă și sigură. 

 

În ceea ce privește tipologia motocoaselor, se remarcă două variante foarte populare. 

 

  1. Motocoasa pe benzină - Aceste modele dispun de motor care funcționează pe bază de benzină. Ele sunt foarte utile pentru grădinile de orice dimensiune, oferind puteri foarte ridicate. Puterea mare le permite să taie și buruieni dintre cele mai dure. 

 

  1. Motocoasa electrică - există și scule electrice la care poți apela, atunci când vine vorba despre motocoase. De altfel, motocoasele electrice se bucură și ele de foarte mare popularitate. Acest lucru se datorează faptului că motocoasele electrice consumă mai puțină energie și costă mai puțin. 

În același timp, echipamentele electrice depind de conectarea la priză, prin fir și ștecher. Variantele scumpe dispun de acumulatori cu autonomie de până la 40 de minute și timp de încărcare de până la 7 ore. Acestea presupun, totuși, un cost destul de ridicat. 

 

Pe lângă tipul de motorizare, există li alte criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi modelul pe care vrei să îl folosești pentru gospodăria ta. Iată care sunt cei mai importanți factori care ar trebui să te ajute să iei o decizie:

 

  • lățimea de tăiere - cu cât lățimea este mai mare, cu atât vei putea să toaletezi curtea sau grădina într-un timp mai scurt;

  • greutatea - este de preferat să investești într-un model de motocoasă pe care să îl poți deplasa cu ușurință, în așa fel încât să nu obosești când utilizezi echipamentul. Un ham poate fi foarte util, în ușurarea sarcinii tale. De asemenea, trebuie să știi că variantele pe benzină sunt mai grele decât cele electrice;

  • înalțimea - la fel ca greutatea motocoasei, înălțimea influențează în mod decisiv capacitatea ta de a o controla eficient și pentru un timp cât mai îndelungat. Alege o variantă care să fie adaptată înălțimii tale. 

  • autonomia sau volumul rezervorului - dacă este vorba despre o motocoasă cu acumulatori, aceasta va funcționa mai mult dacă autonomia bateriei este mai mare. În același timp, o motocoasă pe benzină va necesita alimentare mai rară cu combustibil, dacă rezervorul are o capacitate generoasă;

  • zgomotul  generat - dacă ai de toaletat suprafețe mari, vei descoperi pe propria piele cât de mult te poate afecta zgomotul generat de o motocoasă. Acesta poate fi foarte deranjant, tocmai de aceea este de preferat să alegi o variantă cât mai silențioasă;

Motocoasa_ ce este și cum o achiziționezi

 

Odată ce ai ales motocoasa, trebuie să descoperi și care sunt cele mai bune metode de îngrijire la care poți să apelezi pentru a te bucura de eficiență sporită pentru o perioadă cât mai îndelungată. Îndeosebi modelele pe benzină implică o serie importantă de măsuri de mentenanță, fiind mai vulnerabile decât cele electrice.

2. Întreținerea motocoasei: probleme comune și cele mai bune soluții

 

La fel ca orice alt echipament specializat în îngrijirea grădinii, motocoasa necesită o serie de măsuri de protecție, pentru ca funcționarea ei să fie una caracterizată de longevitate și de eficiență. Pentru a te bucura cât mai mult timp de randamentul pe care ți-l oferă acest echipament, este necesar uneori să investești în piese motocoase, dar și în alte consumabile care ar putea face diferența pe termen lung. 

 

În cele ce urmează, vei descoperi răspunsurile unora dintre cele mai importante întrebări pe care le au majoritatea utilizatorilor de motocoase cu privire la întreținerea acestor echipamente. Firește, cele mai multe astfel de măsuri sunt utile în cazul motocoaselor pe benzină, deoarece aceste echipamente sunt cele mai pretențioase dintre variantele de pe piață.

 



2.1. Cât ulei se pune în benzină la motocoasă?

 

Așa cum ai aflat anterior, motocoasele pe benzină sunt printre cele mai populare variante în rândul utilizatorilor din întreaga lume. Aceste variante oferă un randament extraordinar și garantează utilizatorului o mobilitate sporită, în așa fel încât el să poată acoperi o suprafață cât mai mare de teren. În același timp, la fel ca orice alt echipament cu motor pe benzină, și motocoasa impune utilizarea de ulei. Acesta are rolul de a menține motorul într-o stare optimă de funcționare. Pentru mulți utilizatori, există mereu întrebări cu privire la cât ulei pui în benzină la motocoasă. Utilizarea cantității optime de ulei este una dintre principalele măsuri de întreținere pe care le poți lua pentru motocoasa ta.

 

Pentru a afla cât ulei se pune în amestec la motocoasă, este foarte important să cunoști indicațiile producătorului care a fabricat modelul pe care îl utilizezi. De la caz la caz, producătorul poate să recomande un raport diferit. Atenție! Diferențele nu există doar de la  brand la brand, ci și de la model la model. Însă pot fi remarcate trei tipuri extrem de comune de rapoarte. Este vorba despre 50:1, 40:1 și 25:1. Pentru motocoasa ta, este foarte important să respecți cu strictețe indicațiile cu privire la acest raport. Ele pot fi găsite în specificațiile tehnice din cartea motocoasei. Iată cantitățile pentru fiecare raport:

 

Cantitate benzină

Cantitate ulei, raport 25:1

Cantitate ulei, raport 40:1

Cantitate ulei, raport 50:1

Un litru

40 ml

25 ml

20 mililitri

2 litri

80 ml

50 ml

40 ml

3 litri

120 ml

75 ml

80 ml

4 litri

160 ml

100 ml

100 ml

5 litri

200 ml

125 ml

120 ml

 

Odată ce ai achiziționat uleiul potrivit pentru echipamentul tău și ai aflat cât ulei de amestec se se pune la motocoasă, poți să adaugi soluția în benzină cu o seringă. Aceasta garantează precizie în selectarea cantității optime. 



2.2. De ce se udă bujia la motocoasă?

Bujia motocoasei se poate uda din două motive. Principala cauză a apariției acestei probleme este reprezentată de funcționarea defectuoasă a carburatorului. Pentru a afla dacă acesta este în stare optimă de funcționare, este necesar să faci o verificare amănunțită a acestei componente. La fel ca în cazul unei drujbe, orice defecțiune apărută la nivelul carburatorului poate să afecteze în mod grav capacitatea echipamentului de a funcționa în mod corect, ca întreg. 


De ce se udă bujia la motocoasă

De aceea, orice problemă care apare la nivelul său trebuie remediată în cel mai scurt timp, prin ajustarea carburatorului. Udarea bujiei reprezintă un potențial semnal de alarmă cu privire la problemele existente la nivelul acestei piese. În cazul în care verifici componenta și constați că aceasta nu prezintă nicio defecțiune, o soluție bună este aceea de a schimba bujia. Pentru astfel de operațiuni, cea mai bună soluție este să apelezi la ajutorul unui specialist în astfel de mecanisme. 



2.3. De ce se încălzește motocoasa și de ce vibrează?

 

Motocoasa se poate încălzi ca urmare a problemelor existente la nivelul carburatorului și chiar al motorului. Acestea pot apărea în urma uzurii și a utilizării în exces. Dacă încălzirea apare mult prea rapid, după pornirea echipamentului, este necesar să apelezi la o revizie, în cel mai scurt timp. La fel ca în cazul oricărui alt echipament, încingerea prematură a motocoasei este un semn negativ cu privire la starea aparatului, iar componente importante din structura acestuia ar putea fi afectate de praf sau alte impurități. O vizită la un mecanic sau service specializat ar putea scape de bătăi mari de cap.

 

Și în cazul vibrațiilor, acestea pot apărea ca urmare a problemelor existente la nivelul unor componente interne ale echipamentului. Este necesar ca, atunci când sesizezi vibrații puternice, să oprești imediat motorul motocoasei și să verifici întregul angrenaj. Acesta nu mai trebuie activat decât în momentul în care problema a fost identificată și remediată. Cea mai bună soluție, și în acest caz, este să apelezi la un service specializat care poate să găsească imediat defecțiunea și să o corecteze. 



2.4. Măsuri pentru întreținerea optimă a motocoasei

 

Există și alte modalități prin care poți să ai grijă așa cum trebuie de motocoasa ta. În primul rând, este foarte important să faci în mod spontan amestecul de ulei cu benzină. Alege cantitatea de care știi că vei avea nevoie pentru o sesiune bună de grădinărit și adaug-o în rezervor. Nu pregăti cantități mari, deoarece uleiul își va pierde proprietățile, odată cu trecerea timpului. Așadar, pe lângă cât ulei se pune la motocoasă, este foarte important și când se pune acesta. Alege să folosești combustibil în cantitatea de care ai nevoie, fără a face exces, deoarece uleiul de proastă calitate poate să afecteze motorul echipamentului.

 

O altă măsură bună de protecție pe care o poți lua este aceea de a goli rezervorul atunci când știi că nu vei folosi echipamentul pentru o perioadă lungă de timp. Dacă nu faci asta, există riscul ca furtunul de tur-retur pentru benzină să se deterioreze și chiar să se rupă. Acestea sunt măsuri de întreținere mai degrabă speciale, cunoscute doar de către utilizatorii experimentați ai motocoasei și de către cei care vor să prelungească durata de viață a echipamentului pe care îl folosesc. Există și alte soluții de protecție la care merită să apelezi, pentru a te bucura cât mai mult de unealta ta preferată. 


 Măsuri pentru întreținerea optimă a motocoasei

În primul rând, pentru ca starea motoocasei să fie una cât mai bună pentru o perioadă cât mai îndelungată, este important să cureți lamele după fiecare utilizare. De asemenea, trebuie să cureți bine și firul de impuritățile rezultate în urma contactului cu suprafețele din curte sau grădină. Nu în ultimul rând, alege cu grijă spațiul în care depozitezi motocoasa. Atunci când nu o folosești, alege să o depozitezi într-un loc ferit de razele soarelui și de căldura sau frigul excesiv. 

 

Pe Rodnic.eu găsești cele mai bune modele de motocoase și mașini de tuns iarba, disponibile la prețuri avantajoase și fabricate de producători recunoscuți în întreaga lume. Tot noi îți oferim și soluții de cositoare gazon de ultimă generație, pe care ți le putem livra chiar la domiciliu. Alege calitatea și ușurează-ți munca din gospodărie!

 

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Produse recomandate:

Alte stiri ce te-ar putea interesa:

Produs adaugat in lista de favorite
Product added to compare.