Tratamentul pomilor iarna - Menținerea unei stări fitosanitare bune pentru plantele lemnoase
Tratamentul pomilor iarna - Menținerea unei stări fitosanitare bune pentru plantele lemnoase

Tratamentul pomilor iarna - Menținerea unei stări fitosanitare bune pentru plantele lemnoase

Pomii fructiferi sunt culturi de lungă durată, iar acest lucru presupune clar o întreținere permanentă, în așa fel încât pomicultorul să se bucure de roade bogate de la an la an. Efectuarea tratamentelor adecvate rămâne una dintre condițiile obținerii unei recolte bogate. Chiar și în sezonul de iarnă, repausul vegetativ al pomilor nu exclude aplicarea unor stropiri, din contră, de ele depinzând sănătatea plantelor lemnoase. Totuși, pentru a realiza tratamentele în mod corespunzător, pomicultorul trebuie să aibă cunoștințe solide în acest sens, altfel aplicarea substanțelor în perioada greșită va duce la compromiterea lăstarilor tineri și a roadelor pentru anul următor. 

 

În articolul de mai jos vei descoperi câteva informații generale despre repausul vegetal al pomilor, despre importanța tratamentului aplicat iarna, vei afla care sunt tipurile de tratamente de efectuat în sezonul rece pentru aceste plante și unele sfaturi utile pentru a obține rezultatele scontate. 

 

Cuprins:

1. Tratamentul pomilor iarna - Informații generale

1.1. Importanța tratamentului pomilor iarna

1.2. Când se începe tratamentul de iarnă la pomi și când se poate repeta? 

2. Tipuri de tratamente de iarnă la pomi

2.1. Soluții de tratament pe bază de cupru

2.2. Uleiul horticol pentru tratamentul pomilor iarna

3. Sfaturi utile pentru realizarea tratamentelor adecvate pomilor pentru sezonul rece





1. Tratamentul pomilor iarna - Informații generale

1- Tratamentul pomilor iarna - Informații generale

 

Multe persoane consideră că dacă au terminat cu adunarea roadelor toamna se termină și cu îngrijirea pomilor, putând să-i lase așa până în primăvară, atunci când are loc renașterea naturii. Adevărul este, de fapt, altul, pentru că tratamentele efectuate pomilor aflați în repaus vegetativ sunt esențiale pentru menținerea lor în condiții de sănătate optimă, reducând astfel numărul de boli și dăunători. Pentru cei care nu cunosc multe amănunte despre dăunătorii pomilor fructiferi, forma hibernantă a acestora se găsește în stadiul de ou (afide, acarieni), așezată pe ramuri sau în scoarță sau de colonii (de exemplu, păduchii lânoși). 



1.1. Importanța tratamentului pomilor iarna

1-1- Importanța tratamentului pomilor iarna

 

Repausul vegetativ al pomilor este perioada cuprinsă între căderea frunzelor și dezmuguritul pomilor, adică din toamna târzie și până primăvara devreme. Tratamentul pomilor în această perioadă este foarte important. Scopul lui este să se reducă rezervele biologice ale dăunătorului din livadă, combătându-l cu succes. Unele boli, precum monilioza, ciuruirile sau bășicările frunzelor pot fi ținute sub control prin aplicarea unor tratamente în acest sezon. Rapănul poate să ierneze pe frunzele căzute din livadă sau pe ramurile atacate de păr și măr. De asemenea, trebuie menționat și faptul că tratamentele efectuate în perioada de repaus nu ridică nici o amenințare pentru sănătatea pomilor, așa că pot fi realizate fără probleme. 



1.2. Când se începe tratamentul de iarnă la pomi și când se poate repeta?

Pomii și plantele intră în repaus vegetativ de la sfârșitul lunii noiembrie. Din această lună și până la sfârșitul lunii februarie se pot face tratamentele specifice pentru pomii fructiferi din livadă. Tratamentul de iarnă la pomi poate să înceapă, în principiu, oricând, de la căderea frunzelor și până la renașterea vegetației, dar pomicultorii cu experiență respectă un anumit calendar pentru a maximiza potențialul tratamentelor de iarnă. Factorul meteorologic este foarte important în aplicarea stropirilor. Va fi nevoie de o temperatură de peste +5 grade Celsius, să nu plouă și să nu bată vântul foarte puternic. 

 

Pentru obținerea de rezultate bune trebuie să se respecte un anumit plan. Specialiștii recomandă, pentru început, aplicarea unui amestec de substanțe cuprice de contact și sistemice, iar al doilea pas ar consta în aplicarea unui insecticid uleios la distanță de minim o săptămână. Totuși, pentru o eficiență maximă, stropirile de iarnă presupun aplicarea de 4 tratamente: primele două tratamente efectuate în perioada noiembrie - decembrie (prima stropirea albastră și tratamentul cu insecticide pe bază de ulei horticol) și ultimele două în perioada februarie - martie (a doua stropire albastră și tratamentul cu insecticide pe bază de ulei horticol).



2. Tipuri de tratamente de iarnă la pomi

2- Tipuri de tratamente de iarnă la pomi

 

Tratamentele aplicate în această perioadă de către pomicultori sunt potrivite pentru lupta împotriva dăunătorilor și bolilor ce se pot instala în livadă sau în grădină. Un rol important îl au îngrășămintele și biostimulatorii ce permit plantelor să se dezvolte excelent, stimulându-le să depășească perioadele stresante și să producă roade mai bogate.

 

Aceste luni de pauză presupun momentul potrivit pentru ca pomicultorul să poarte o luptă susținută împotriva păduchilor lânoși și a larvelor păduchilor de San Jose. Insecticidele sunt potrivite, aplicându-se atunci când în pom nu mai există nici măcar o singură frunză, iar tratamentul se poate repeta primăvara devreme. 

 

Biostimulatorii sunt concepuți special pentru a răspunde nevoilor fiziologice ale plantelor, menținând afacerea agricultorului în stare profitabilă. Rolul acestor biostimulatori este divers:

  • stimulează fiziologia plantelor;

  • stabilește producții performante;

  • salvează plantele întârziate;

  • pot fi utilizați în perioada februarie-martie.



2.1. Soluții de tratament pe bază de cupru

Bolile ce atacă pomii sunt des combătute de către specialiști cu ajutorul cuprului ce distruge ciupercile și bacteriile. De altfel, în prezent există numeroase tipuri de tratamente fitosanitare care au la bază cuprul, aceste soluții fiind pe primul loc în topul celor folosite pentru a face stropiri de iarnă. 

 

Soluțiile pe bază de cupru se folosesc în primele două stropiri din iarnă, după ce pomul și-a pierdut frunzele (perioada propice fiind noiembrie - decembrie). Pomicultorul trebuie să stropească toate ramurile și scoarța copacului, practic, realizând o adevărată baie plantei. După această baie se vor aplica uleiurile horticole. Al doilea moment când se vor utiliza tratamentele cuprice va fi iarna - primăvara, urmat evident de aplicarea uleiurilor horticole. 

 

Un fungicid cupric foarte des folosit este zeama bordeleză, o soluție naturală perfectă pentru agricultorii care se gândesc să producă roade ecologice. Zeama bordeleză este compusă, practic, din diferite substanțe:

  • sulfat de cupru;

  • apă;

  • var stins.

Soluția poate fi concentrată în funcție de perioada de aplicare. 



2.2. Uleiul horticol pentru tratamentul pomilor iarna

Stropirea cu ulei horticol se face separat, doar după ce a fost realizat primul tratament. Distanța față de acestea trebuie să fie între 7 și 14 zile. Substanța luptă excelent împotriva afidelor, acarienilor, păduchilor San Jose, toți acești dăunători hibernând pe durata iernii în livadă. De reținut este faptul că stropirea trebuie să se facă atent, în așa fel încât substanța să poată intra în toate crăpăturile scoarței, dar și pe toate ramurile coroanei. 

 

Uleiul horticol trebuie să fie aplicat ținând cont de sfaturile și recomandările producătorului, în așa fel încât să nu dăuneze plantei. Specialiștii recomandă folosirea sa pentru că în acest fel, spun ei, nu va mai fi nevoie să se utilizeze insecticid pentru perioada de vegetație. 



3. Sfaturi utile pentru realizarea tratamentelor adecvate pomilor pentru sezonul rece

3- Sfaturi utile pentru realizarea tratamentelor adecvate pomilor pentru sezonul rece

 

Pentru realizarea tratamentelor de iarnă la pomii fructiferi trebuie să se respecte anumite reguli și sfaturi:

  • pomii pot fi atacați de ciuperci fitopatogene, bacterii, virusuri, dăunători, cele mai comune dintre boli fiind considerate rapănul, făinarea, focul bacterian, bolile de depozit, pătarea albă a frunzelor de păr, pătarea roșie a frunzelor de vișin și cireș, monilioza, mozaicul, cancerul ramurilor la păr, prun, gutui, nuc, taphrina piersicului;

  • cei mai întâlniți dăunători la pomii fructiferi sunt: viermi diferiți, păduchele de San Jose, păduchele verde, puricele melifer, molia fructelor, păduchii negri ai cireșului, acarianul roșu, viespea neagră a prunului, nematozii;

  • stropirile se fac în perioada de repaus vegetativ obligatoriu, adică din noiembrie și până la finalul sezonului rece;

  • stropirile, în general, se fac în anumite perioade (circa 5 stropiri pe an), însă cele mai importante sunt cele de iarnă;

  • înainte de efectuarea tratamentelor se impune realizarea igienei pomilor, adică vor fi îndepărtate ramurile uscate, scoarța îmbătrânită, mușchii, lichenii, pentru că aceștia vor adăposti ouăle dăunătorilor;

  • scoarța copacului trebuie să fie uscată când se face stropirea, deci nu va fi potrivită perioada imediat după ploaie;

  • dacă temperaturile sunt foarte scăzute, iar eficiența fungicidului poate fi mai redusă, se poate folosi o soluție antiîngheț asupra pomilor, compatibilă cu zeama bordeleză, ce oferă rezistență soluției de stropit până la -8 grade Celsius;

  • pentru a obține recolte bogate și a garanta trecerea pomilor peste iarnă se utilizează deseori plasele de protecție împotriva caprelor, iepurilor, șoarecilor care ar putea să roadă scoarța și să provoace leziuni pomilor fructiferi (acolo unde deja se înregistrează astfel de atacuri se poate folosi un biostimulator pentru refacerea scoarței copacului);

  • nu se va aplica tratamentul dacă afară este zăpadă sau chiciură;

  • tratamentele de iarnă se pot aplica la toate speciile lemnoase, nu doar la pomi fructiferi (inclusiv la arbuștii ornamentali din grădini), astfel reducându-se incidența bolilor și dăunătorilor;

  • aplicarea tratamentelor se face în funcție de fiecare recomandare, la anumite intervale;

  • dacă soluția a fost aplicată incorect, greșindu-se doza, atunci ar putea să apară următoarele situații nedorite: arsuri pe frunze, stagnarea creșterii pomului sau îngălbenirea acestuia;

  • avantajele aplicării fungicidului pe bază de cupru sunt: reducerea șanselor de infecție cu boli sau dăunători, distrugerea patogenilor aflați pe ramuri sau în frunzele uscate, asigurarea igienei culturale, grăbirea maturării lemnului, creșterea rezistenței ramurilor de rod a pomilor la temperaturi scăzute (eficiența este ridicată, iar costurile stropirilor cu cupru sunt reduse);

  • cuprul este cel mai uzitat fungicid folosit în protecția plantelor, putând fi găsit în comerț în mai multe produse comerciale și în mai multe formule chimice: hidroxid de cupru, oxiclorură de cupru, amestec hidroxid de cupru și oxiclorură de cupru, piatra vânătă (sulfat de cupru);

  • nu s-au semnalat forme de rezistență a bolilor la cupru;

  • înainte de a face tratamentul pomilor aflați în repaus vegetativ trebuie să se taie ramurile uscate sau afectate de boală, să se adune și să se ardă fructele uscate;

  • soluțiile vor fi pulverizate pentru realizarea unei uniformizări adecvate, începându-se din interiorul coroanei;

  • zeama bordeleză se aplică în noiembrie și decembrie, când pomii au lepădat toate frunzele, aplicându-se prin pulverizare cu ajutorul unui dispozitiv special, stropindu-se tot pomul (acesta va avea o culoare albăstruie, ce va acționa ca un adevărat scut);

  • tratamentele aplicate în februarie-martie asigură plantelor un start corect în vegetație;

  • o atenție deosebită trebuie aplicată pomilor tineri, până când vor intra pe rod, deoarece sunt mult mai vulnerabili în fața bolilor și a dăunătorilor;

  • pentru alegerea substanțelor potrivite ar fi indicat să se realizeze înainte de aplicare și o analiză a dăunătorilor și bolilor care se află cu precădere în zona respectivă;

  • începătorii trebuie să se informeze în detaliu înainte de a face primele stropiri de iarnă pentru a nu greși schema sau dozarea substanțelor și a face greșeli care ar putea să distrugă pomii fructiferi;

  • tratamentele cuprice grăbesc maturarea lemnului, crescând rezistența ramurilor de rod la temperaturile scăzute din perioada de iarnă.

 

De asemenea, este important ca pentru realizarea tratamentul special pentru pomii în perioada de repaus vegetal, pomicultorul să fie dotat cu diferite scule și unelte potrivite pentru grădinărit, indiferent că este vorba despre scule electrice sau scule de mână, despre atomizoare, lopeți, fierăstraie, foarfecă sau alte unelte importante pentru desfășurarea în bune condiții a unei munci de calitate.

 

Atomizorul reprezintă una dintre uneltele cele mai importante, folosindu-se la dezinfectare, la prevenirea bolilor recoltelor și a paraziților. Echipamentul este ușor de manevrat și de folosit, chiar și de către persoane mai puțin cunoscătoare. Este suficient să se citească instrucțiunile de folosire a echipamentului și să se respecte dozarea compoziției pentru a obține rezultate excelente. Pe piață atomizoarele pot fi găsite în trei categorii: hobby (destinate operațiunii de pulverizare, cu putere a motorului de până la 2 CP), semiprofesionale (destinate operațiunilor de pulverizare a substanțelor lichide și a pulberii de praf) și profesionale (pe lângă operațiunile precizate se adaugă și cea împrăștiere a îngrășămintelor). 

 

Alegerea celor mai potrivite scule pentru stropirea pomilor fructiferi se face în funcție de dimensiunea livezii sau a grădinii. De asemenea, nu trebuie uitat nici echipamentul potrivit pentru stropirile pomilor, care ar trebui să fie unul obligatoriu, indiferent de persoana care face această operațiune. Acest echipament trebuie să fie compus din cizme, mănuși groase, haine speciale, mască de protecție a gurii și nasului de acțiunea substanțelor folosite. 

 

În concluzie, tratamentele aplicate pomilor fructiferi în sezonul rece sunt esențiale, pentru că de ele depinde în mare măsură obținerea unor producții bogate de fructe pentru anul următor și, evident, pentru că substanțele aplicate vor garanta menținerea sănătății copacilor la standardele cele mai înalte, nefiind nevoie de a înlocui rapid pomii afectați de boli și dăunători periculoși. 

 

Surse foto: 

unsplash.com

ro.pinterest.com

 

Produse recomandate:

Alte stiri ce te-ar putea interesa:

Produs adaugat in lista de favorite
Product added to compare.

Acest site utilizează cookies pentru a vă îmbunătăți experiența. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru folosirea acestora.