Idei practice pentru un coteț de găini pe care îl poți construi cu ușurință pe terenul propriu
cotet de gaini

Idei practice pentru un coteț de găini pe care îl poți construi cu ușurință pe terenul propriu

Atunci când locuiești în mediul rural de generații întregi sau dacă abia ai renunțat la viața stresantă de la oraș pentru mai multă liniște și sănătate la țară sau chiar în zona periurbană, avantajul deținerii propriului teren este că poți dezvolta chiar și unele proiecte care să-ți asigure o parte a hranei în afară, desigur, de nelipsita grădină de legume. 

 

Unul dintre aceste proiecte, pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când dispui de o suprafață adecvată de teren liber în jurul casei proprii, este amenajarea unui coteț de găini. Acest articol este dedicat celor care fie sunt începători în domeniul creșterii păsărilor de curte, dar vor să beneficieze de avantajele de a avea la dispoziție o hrană sănătoasă crescută prin mijloace proprii, fie celor care, deși au mai multă experiență în domeniu, vor să treacă la un nivel superior și să amenajeze cotețul găinilor după cele mai bune standarde în domeniu.

 

Cuprins

 

1. Coteț de găini la țară: de ce ar trebui să crești păsări chiar dacă ești începător în domeniu?

2. Aspecte necesare și modele de cotețe, adăposturi de găini de curte și țarcuri pentru puii de găină pe care ar trebui să le iei în considerare

3. Construcția cotețului de găini sau pentru altă păsări de curte: pașii necesari pentru un rezultat optim 

 

1. Coteț de găini la țară: de ce ar trebui să crești păsări chiar dacă ești începător în domeniu?

După cum este cunoscut, creșterea puilor de găină de curte este o activitate tradițională milenară. În prezent, majoritatea celor care dețin o locuință la țară se ocupă și cu creșterea păsărilor de curte. În plus, marea parte a celor care vin dintre oraș și caută să se stabilească în mediul rural au în vedere amenajarea unui spațiu, sau cel puțin a unui țarc pentru creșterea puilor de găină pentru consum propriu de ouă și carne sau pentru o mică afacere locală. 

 

Creșterea păsărilor de curte este o modalitate excelentă de a te conecta cu natura, de a reveni la tradițiile ancestrale și de a-ți procura hrana într-un mod natural, lipsit de pericolul pe care îl poate pune asupra sănătății hrana procesată industrial comercializată în prezent. Din acest punct de vedere, amenajarea unui coteț de găini în propria curte prezintă o serie de avantaje demne de luat în considerare.

 

  • Aprovizionare cu carne de pasăre și ouă 

 

Avand propriul coteț de găini nu vei mai apela la achiziția cărnii de pasăre din magazinele alimentare și vei beneficia de un aport nutritiv net superior, știind că păsările din curtea proprie nu au fost supuse tratamentelor cu antibiotice, iar carnea nu a fost procesată industrial sub diverse forme. În același timp, construind un coteț de păsări de curte, vei beneficia de o provizie constantă de ouă proaspete de cea mai bună calitate. Oul este un aliment complet, care oferă o gamă diversă de vitamine, minerale și nutrienți necesare funcționării și dezvoltării corpului uman. 

 

  • Controlul dăunătorilor 

 

Dacă ai și o grădină de legume, amenajarea cotețului de găini și creșterea păsărilor de curte poate fi un avantaj pe care îl dobândești în lupta cu dăunătorii care îți pot afecta recoltele. Găinile și puii de găină se hrănesc cu o gamă variată de insecte, melci sau diverse nematode care pot prezenta un pericol pentru diversele culturi pe care le înființezi pe terenul propriu. 

 

  • Îngrășăminte naturale fără efort financiar

 

În același domeniul al grădinăritului sau al culturii de tip livadă, păsările de curte aduc și un alt avantaj în ceea ce privește fertilizarea pământului de cultură. Astfel, pe de o parte, păsările de curte ajută la descompunerea resturilor alimentare și a altor materii organice prin activitatea diurnă zilnică, iar pe de altă parte dejecțiile lor sunt benefice pentru fertilizarea solulul, în special în cazul grădinilor și livezilor, deoarece conțin o cantitate apreciabilă de azot. Pentru o agricultură ecologică, gunoiul de pasăre poate fi folosit în diluție cu apa pentru stropirea solurilor cultivate, desigur cu respectarea dozelor necesare și recomandate în materie. Astfel, nu vei mai fi nevoit să apelezi la soluții chimice de fertilizare și vei beneficia și de un sol excelent pentru diverse culturi de plante și pomi fructiferi.

 

Având deci în vedere avantajele consistente pe care creșterea păsărilor de curte le oferă, este timpul să trecem la câteva idei practice după care te poți orienta pentru a construi un coteț de găini ca la carte. 

2. Aspecte necesare și modele de cotețe, adăposturi de găini de curte și țarcuri pentru puii de găină pe care ar trebui să le iei în considerare

idei practice cotet de gaini - gaina in fereastra unui cotet din lemn

 

Înainte de a purcede la construirea efectivă a cotețului de găini, este utilă trecerea în revistă a câtorva aspecte care țin de regulile generale care trebuie respectate în construirea unui coteț pentru pui și găini. 

 

Etapa premergătoare construcției cotețului de găini ține de calcule și estimări privind numărul de păsări, fie că este vorba de găini adulte, fie că este vorba de pui de o zi pe care intenționezi să-i crești. Pe baza acestor numere se vor determina dimensiunile viitorului coteț de găini. Este necesar să reții că ar trebui să crești un număr de găini proporțional cu spațiul din terenul curții tale pe care ești dispus să-l aloci acestui proiect. Găinile și puii au nevoie de spațiul necesar unei dezvoltări normale și bunăstării în general. Nu este o idee bună să înghesui multe păsări pe un spațiu limitat, deoarece vei aduce prejudicii dezvoltării sănătoase a păsărilor. 

 

Astfel, spațiul recomandat pentru creșterea găinilor depinde de sistemul pe care îl ai în vedere în acest scop. Dacă apelezi la metoda de creștere în aer liber, lăsând păsările să circule liber prin curte, grădină sau livadă, după caz, nu vei avea nevoie să mai construiești alăturat cotețului de găini și un țarc de izolare față de restul terenului. Dacă, dimpotrivă, vrei să separi strict zona de creștere a păsărilor de celelalte zone ale terenului propriu, atunci trebuie să iei în considerare, pe lângă suprafața ocupată de cotețul propriu-zis, și împrejmuirea unei suprafețe cu rol de țarc sau volieră.    

 

În primul caz, cel în care păsările se pot deplasa liber, necesarul de spațiu al cotețului care este folosit pentru adăpost variază între o jumătate de metru pătrat și trei sferturi de metru pătrat pentru fiecare pasăre adultă. În cazul în care optezi pentru creșterea separată, îngrădită, spațiul alocat cotețului și țarcului împrejmuitor ar trebui să ocupe o suprafață care să țină cont de un necesar de cel puțin un metru pătrat alocat fiecărei păsări. De asemenea, cotețul construit în acest ultim scenariu de lucru va trebui să aibă o suprafață interioară ceva mai mare decât în cazul în care găinile ar fi fost lăsate libere în curte. Desigur, calculul spațiului ar trebui să țină cont, în afară de numărul de capete, și de talia păsărilor crescute, speciile de talie mică având nevoie de un spațiu mai redus decât găinile de talie mare.

 

Tot în această etapă este necesară stabilirea numărului adăpătorilor și hrănitoarelor pentru păsări în care vei putea plasa furajele pentru găini ouătoare, a furajelor pentru pui și a concentratelor pentru pui, dar și alte produse pentru cresterea si ingrijirea animalelor, și care trebuie prevăzute în număr optim față de efectivul total preconizat de păsări.

 

Forma generală și cea mai răspândită a cotețului este cea clasică, cu acoperiș în două ape, model care permite o bună circulație a aerului în interior. De asemenea, forma și dimensiunea cotețului trebuie să țină cont și de numărul de cuibare (locuri de ouat) separat de locul special pentru înnoptat al găinilor. Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont și de nevoia de asigurare a spațiilor speciale pentru puii de găină, spații care trebuie oarecum izolate de restul cotețului. Acest loc de creștere a puilor mici trebuie să fie de mici dimensiuni pentru a menține o căldură interioară mai ridicată. Desigur, pentru puii crescuți se pot asigura spații ceva mai mari, de tranziție, către zonele comune păsărilor adulte. 

 

Plasarea viitorului coteț de păsări de curte ar trebui să țină cont și de unele elemente privind asigurarea unui mediu ambiant propice. Astfel, cotețul ar trebui plasat în zone ale curții care nu sunt expuse la vânt, pe un teren care nu acumulează apa din precipitații. De asemenea, orientarea cotețului ar trebui făcută către sud, deoarece se poate beneficia astfel de căldura și de lumina naturală a soarelui, reducând utilizarea eventualelor sisteme de încălzire montate mai ales pentru sezonul rece. Locația cotețului ar trebui să fie ușor accesibilă pentru intervenții de curățenie cu uneltele de grădină normale și să permită o hrănire periodică simplă și fără efort prea mare.

 

După etapa de planificare, se poate trece la întocmirea necesarului de materiale și de unelte necesare. Cele mai la îndemână și mai comune materiale pentru construcția unui coteț de găini sunt lemnul natural, plăcile OSB sau pal, precum și o serie de scânduri, sipci și grinzi de susținere. Pentru fundație vei avea nevoie de nisip, pietriș și ciment dacă ești decis să realizezi o fundație solidă. În plus, pentru izolarea exterioară se poate folosi polistirenul sau vata minerală, iar pentru acoperiș tabla sau șindrila.

 

În afara uneltelor de grădină (hârleț, lopeți, roabă, târnăcop, etc.) pe care le poți folosi la amenajarea terenului viitorului coteț, vei mai avea nevoie de cuie, ciocane, clești, foarfeci de tăiat tabla, nivelă, șurubelnițe diverse, mașină de găurit și de înșurubat, plasă de sârmă pentru realizarea gardului țarcului, elemente de feronerie.

3. Construcția cotețului de găini sau pentru altă păsări de curte: pașii necesari pentru un rezultat optim

idei practice cotet de gaini - cocos in fata unui cotet de gaini din lemn

 

Odată dimensiunile viitorului coteț de păsări de curte stabilite, poziția aleasă și delimitată, se poate trece la construcția efectivă.

 

Primul pas constă în realizarea fundației cotețului. Este indicat să realizezi o minimă lucrare de fundație a viitorului coteț de găini pentru a feri păsările de umezeala solului, mai ales pe timp ploios și iarna. În plus, fundația protejează împotriva acumulării de mizerie și este mult mai ușor astfel să efectuezi curățenia regulată a cotețului. 

 

Fundația cotețului este una simplă, pentru construcții ușoare și nu ar trebui făcută la o adâncime mai mare de 30-35 cm. Modul de construire al fundației este cel clasic, cu ajutorul cofrajelor din scânduri. În același timp cu fundația cotețului te poți ocupa de fundația perimetrală a țarcului dacă optezi pentru această soluție. Țarcul cu fundație, realizat din gard din plasă de sârmă, are și un rol de protecție contra pătrunderii rozătoarelor sau a altor prădători în zona cotețului.

 

După ce betonul fundației s-a întărit, se poate trece la realizarea bazei cotețului sau a podelei. În acest scop, se recomandă folosirea lemnului, fie sub formă de scânduri, fie sub forma plăcilor aglomerate de tip OSB. Podeaua din lemn asigură o izolare termică superioară și poate fi acoperită cu nisip și paie, ori rumeguș, elemente care asigură un strat suplimentar de protecție termică. 

 

Următorul pas este construirea structurii cotețului prin ridicarea și fixarea stâlpilor de rezistență și a pereților laterali. Desigur, pentru acest lucru, poți opta fie pentru o structură din lemn, fie pentru o structură din cărămidă din chirpici. Pereții laterali vor fi neapărat izolați termic cu vată minerală sau polistiren. O bună idee în acest sens poate fi realizarea unei structuri de perete alcătuit din două plăci din OSB, între care se poate face o umplutură din paie sau vată minerală. Astfel, se poate asigura un grad optim de izolare termică atât pentru sezonul cald, cât și pentru sezonul rece. 

 

Interiorul cotețului va fi prevăzut cu stinghii rotunjite din lemn pe care păsările vor petrece perioada de repaus noaptea, stinghii care ar trebui așezate la o înălțime de circa 40 cm de sol. De asemenea, se poate monta o instalație de iluminat cu corpuri care difuzează lumină caldă, un ambient care stimuleaza ouatul la păsările ouătoare. Cuibarele pentru depunerea ouălor sunt amplasate, de asemenea, la înălțime de circa 50 cm de sol, iar numărul acestora depinde de cel al găinilor de ouă achizițonate. Dimensiunea unui cuibar ar trebui să fie de circa 30-40 cm pe latură și acestea pot fi umplute cu paie sau cu rumeguș. Distanța între cuibare ar trebui să fie undeva la 30-40 cm între fiecare.

 

În pereții cotețului este necesar să fie decupate ferestre sau guri de aerisire pentru asigurarea unei bune ventilații interioare. 

 

Ultimul pas constă în realizarea acoperișului cotețului de găini. Scheletul realizat din scânduri poate fi acoperit cu astereală din șipci mai subțiri, peste care se poate monta șindrilă din lemn sau tablă. Pentru o izolate temeinică, interiorul acoperișului trebuie, de asemenea, să fie izolat cu vată minerală sau cu alte soluții existente. În această etapă se poate monta și plasa din sârmă care va asigura protecția perimetrală a cotețului și a țarcului aferent. 

 

De-a lungul folosirii, curățarea și igienizarea cotețului de găini în mod regulat sunt esențiale pentru menținerea sănătății și a bunăstării găinilor. Aceste operațiuni includ curățarea cuibarelor și a stinghiilor de adăpostire, precum și îndepărtarea periodică a gunoiului de grajd și a așternutului uzat din paie sau din rumeguș. Este important să folosești un produs de curățare și produse pentru cresterea si ingrijirea animalelor sigure și non-toxice și să asiguri cotețului o bună ventilație în timpul curățării. Furnizarea de hrană adecvată și apă este esențială pentru menținerea sănătății și bunăstării păsărilor de curte. În special puii de o zi, precum și cei mai maturi au nevoie de o dietă echilibrată care să includă o varietate de cereale, legume și surse de proteine. În plus, găinile au nevoie de acces la apă proaspătă și curată în orice moment. De asemenea, este o idee bună să asezonezi cotețul cu o zonă de nisip și pietricele pe care găinile le pot ingera pentru a ajuta la digestia hranei.

 

Așadar, construirea unui coteț de găini este calea de urmat atunci când vrei să beneficiezi de ouă și carne de pui din producția proprie și să te bucuri de astfel de alimente naturale, ecologice și cu un înalt aport nutritiv. Apelând și la sfaturile și informațiile oferite în acest articol, vei fi pe drumul cel bun pentru a construi un coteț care să răspundă nevoilor găinilor pe care intenționezi să le crești.

Sursa foto: Pixabay.com.

Produse recomandate:

Alte stiri ce te-ar putea interesa:

Produs adaugat in lista de favorite
Product added to compare.