Creșterea puilor de găină în sistem gospodăresc - cum le asiguri puilor de găină o dezvoltare corectă și armonioasă
Creșterea puilor de găină în sistem gospodăresc pentru obținerea gustului specific cărnii de la țară

Creșterea puilor de găină în sistem gospodăresc - cum le asiguri puilor de găină o dezvoltare corectă și armonioasă

Tot mai mulți proprietari decid să achiziționeze pui de găină de o zi, pe care să-i crească în curte, respectând cu strictețe toate elementele care să favorizeze o dezvoltare a păsărilor în cele mai bune condiții: pregătirea spațiului destinat primirii puilor, îngrijirea acestora la o temperatură optimă, alimentația adecvată și protejarea de factorii externi dăunători, sfaturile și recomandările specialiștilor. 

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile despre creșterea puilor de găină de o zi, pentru a reuși cu succes să îi ajuți să devină păsări adulte și perfect sănătoase. 

 

Cuprins:

1. Creșterea puilor de găină de o zi

1.1. Îngrijirea puilor de o zi - pregătirea și amplasarea cotețului unde vor crește puii de găină

1.2. Alegerea și creșterea puilor de găină de carne

1.3. Temperatura ideală pentru creșterea puilor de găină

2. Alimentația și protecția pentru creșterea optimă a puilor de găină

2.1. Alimentația în creșterea puilor de găină

2.2. Protecția în creșterea puilor de găină

3. Sfaturi de creștere și de îngrijire a puilor de găină în gospodărie

1. Creșterea puilor de găină de o zi

Creșterea puilor de găină de o zi

Carnea de pui se numără printre preferatele românilor, așa că lipsește rareori de la mesele obișnuite sau de la cele de ocazie, pentru că o folosesc la diferite preparate culinare (ciorbe, tocănițe, fripturi, preparate la cuptor, aperitive etc.). Calitatea și gustul puilor de la țară, crescuți în gospodărie sunt mult mai apreciate decât cele din comerț, așa că gospodarii harnici și pricepuți au ales să cumpere pui de o zi (puii mici, abia ieșiți din ou), pe care să-i dezvolte respectând condițiile optime de creștere. 

1.1. Îngrijirea puilor de o zi - pregătirea și amplasarea cotețului unde vor crește puii de găină

Înainte de a cumpăra puii este obligatoriu ca gospodarul să amenajeze un loc special, unde să-i crească. Dacă are deja adăpostul, atunci trebuie să-l dezinfecteze bine, deoarece puii de o zi nu au un sistem imunitar bine pus la punct, așa cum au păsările adulte. Cotețul trebuie să fie ridicat în funcție de clima regiunii în care se află gospodăria. La munte ar trebui așezat în așa fel încât să beneficieze din plin de razele soarelui pe tot parcursul zilei, iar la câmpie ar trebui construit departe de căldura astrului, sub un copac umbros. 

Cotețul trebuie așezat la o distanță apreciabilă de casa gospodarului, deoarece păsările nu sunt liniștite, fiind uneori foarte zgomotoase, iar mirosul degajat poate deveni o problemă extrem de neplăcută. Distanța trebuie să fie una optimă, nu foarte aproape, dar nici foarte departe, altfel gospodarul nu va auzi gălăgia specifică atacului unui prădător. 

Dacă numărul de pui este mare, atunci cotețul trebuie să aibă și el dimensiuni mari, în așa fel încât să nu fie aglomerație, iar puii să se asfixieze. O sursă de lumină infraroșie este indicată pentru creșterea puilor de o zi, dar nu pot fi uitate nici recipientele pentru apă și hrană, un spațiu în care să doarmă noaptea și o zonă îngrădită, în aer liber, pentru a se bucura de lumină și de căldura astrului solar. 

1.2. Alegerea și creșterea puilor de găină de carne

Există mai multe rase de găini, așa că alegerea puilor trebuie să se facă în deplină cunoștință de cauză: pentru carne, decorative, pentru ouă. Găinile de rasă sunt pitice, au un aspect fizic deosebit și sunt crescute ușor, fără să facă probleme de creștere gospodarului. Sunt mai gălăgioase, așa că trebuie avut grijă la locul în care se va amplasa cotețul acestora. 

Puii de carne trebuie să fie aleși de la un producător renumit în domeniu, care garantează cu numele calitatea puilor pe care îi scoate pe piață, altfel există riscul să cumpere și să-i moară în zilele următoare. Puii de o zi vor fi hrăniți sănătos și vor crește repede. Dacă gospodarul alege să crească găini pentru ouă, ar fi bine să opteze pentru pui de câteva săptâmâni, nu pentru cei născuți de o zi, în acest fel nu va trebui să aștepte prea mult să crească și să se bucure de ouăle dorite. 

1.3. Temperatura ideală pentru creșterea puilor de găină

Asigurarea confortului termic este foarte importantă în primele zece zile de la nașterea puilor. În primele trei săptămâni de viață, puii nu au sistem de termoreglare propriu, așa că vor avea nevoie de condiții optime de viață în adăpost. De regulă, căldura este oferită cu ajutorul becurilor cu infraroșu. Măsurarea temperaturii la nivelul așternutului se face cu un termometru de cameră. 

În primele 7 zile, cotețul sau adăpostul puilor trebuie să aibă o temperatură între 30-32 grade Celsius, iar pe măsură ce trece câte o săptămână se va micșora temperatura cu 3 grade Celsius până se va ajunge la 21-23 de grade Celsius, iar puii vor avea vârsta de 35 de zile. Dacă sunt ținuți în casă, se poate oferi căldura dorită cu ajutorul unei aeroterme sau a caloriferului electric. Nu poate fi uitată nici lumina din abundență (19-20 de ore pe zi), pentru că puii de găină, ca bebelușii în primele zile de viață, nu fac decât să doarmă și să mănânce. Va fi nevoie și de existența unui colț umbrit, acolo unde puii se vor retrage să doarmă.

2. Alimentația și protecția pentru creșterea optimă a puilor de găină

Alimentația și protecția pentru creșterea optimă a puilor de găină

Alimentația este printre cele mai importante elemente când vine vorba despre creșterea optimă a puilor de găină. Dacă se va alege un furaj de calitate slabă sau unul fără valoare nutritivă ridicată, atunci puii pot avea o greutate mult prea mică, pot acumula multă grăsime sau ar putea să dezvolte diferite probleme de sănătate. În funcție de vârstă și de nevoile puilor se vor pune la discreție furajele de creștere. La maturitate se pot oferi furajele de finisare, acestea având rolul de a reduce dorința de a mânca exagerat și a împiedica depunerea de grăsime. 

2.1. Alimentația în creșterea puilor de găină

În perioada de creștere, alimentația puilor de găină se face în trei etape, tipul de hrană fiind diferit în funcție de acestea. Puii crescuți în curte trebuie să aibă mâncare și apă în cantități suficiente, pentru că păsările trebuie să mănânce după dorință. Cine vrea să îngrașe mai rapid puii trebuie să le pună alături o lumină permanentă, care-i va determina să mănânce mai mult. 

Furajele oferite trebuie să fie compuse din ingrediente bine selecționate, verificate și cu digestibilitate ridicată. Regimul alimentar contează din prima zi de viață, doar în acest fel animalele din gospodărie vor rămâne sănătoase. Cei care vor să crească pui natural trebuie să aleagă furajele pentru animale de calitate, achiziționate din surse autorizate și certificate. Un rol important îl au furajele, dar și concentratele pentru pui (nu se oferă în starea lor pură, ci doar în amestec cu furajele). 

Puii de o zi pot fi hrăniți cu amestecuri de uruială uscată, cu zer sau brânză de vaci, grăunțele măcinate introducându-se abia după ce au trecut trei săptămâni de la naștere, iar boabele de porumb după o lună. Creșterea rapidă a păsărilor se datorează, însă, concentratelor, dar totul trebuie oferit în funcție de recomandările producătorilor. 

Pe lângă alimentație și apă în cantitate suficientă, mereu proaspătă, se mai oferă și aditivi puilor de găină, pentru a le spori performanțele de creștere și le susține imunitatea. Aceștia se introduc în apă și au proprietăți antimicrobiene, îmbunătățesc digestia, au proprietăți antiinflamatorii și scad rata mortalității. 

2.2. Protecția în creșterea puilor de găină

Puii de găină trebuie îngrijiți în mod corespunzător, altfel s-ar putea să moară. Gospodarul trebuie să le facă vaccinurile necesare, evident cu ajutorul medicului veterinar. Acestea nu se fac așa cum s-ar putea crede cu seringa și acul, ci cu ajutorul unor picături care se pun în ochi sau a unor substanțe ce se pun în apa de băut. Printre bolile care fac ravagii în rândul acestor păsări se numără occidioza, pseudopesta aviară și bursita infecțioasă, tratamentele pentru ele realizându-se în primele 2-3 săptămâni de viață. Un rol deosebit îl au și aditivii care lucrează eficient la sporirea imunității puilor.

3. Sfaturi de creștere și de îngrijire a puilor de găină în gospodărie

Sfaturi de creștere a puilor de găină în gospodărie

Carnea delicioasă a puilor de țară poate să devină realitate cu ajutorul sfaturilor specialiștilor și a acelor persoane cu experiență în domeniu, care au demonstrat că știu cum să îngrijească puii pentru a obține găini mari de carne sau găini ouătoare într-un timp scurt:

Alegerea puilor se va face de la magazinele autorizate, nu din piață sau de la comercianți ambulanți;

Puii de o zi nu trebuie ținuți în același spațiu cu alte păsări, iar adăpostul trebuie să fie curat, fără curenți de aer;

Apa pentru pui nu trebuie să fie contaminată sau murdară și nu trebuie să ude așternuturile;

Hrănitorile și adăpătorile trebuie așezate sub sursa de lumină, pentru că acest lucru va favoriza consumul crescut de apă și hrană;

Dacă sunt lăsați în aer liber, este bine de știut că puii nu se pot apăra de eventualii prădători, așa că ar fi excelent dacă ar avea un adăpost ce îi va proteja. Gardul, plasa sau țarcul trebuie înfipte bine în pământ, în așa fel încât prădătorii să nu poată să intre;

Din când în când trebuie verificate și excrementele puilor, acestea arătând dacă puii sunt bolnavi sau sănătoși;

Nu se fac niciodată tratamente puilor cu zece zile înainte de sacrificare;

Măsurile sanitare ce vor fi aplicate puilor trebuie să fie luate întotdeauna sub atenta supraveghere a unui medic veterinar;

Puilor le place nespus lumina naturală, așa că adăpostul trebuie să fie așezat în așa fel încât să le satisfacă această nevoie. Acoperișul trebuie să fie impermeabil, podeaua la fel, pentru că puilor nu le place umezeala;

Pentru a trăi foarte bine, o găină are nevoie de aproximativ un metru pătrat de spațiu;

Dacă spațiul din curte este suficient, atunci cotețul poate fi așezat în așa fel încât puii să aibă acces și la un petec de iarbă, pentru a-și completa hrana necesară pentru o bună dezvoltare;

Adăpătoarea folosită trebuie să fie suficient de mare pentru toți puii din adăpost, așezată într-un loc accesibil, ancorată de gard sau de podea, în așa fel încât să nu se răstoarne;

Un adăpost realizat direct pe pământ trebuie să aibă într-un colț și un spațiu cu rumeguș talaș sau fân, necesare pentru realizarea unui culcuș (de 2-3 centimetri). Așternutul trebuie schimbat cât mai des, mai ales dacă este umed;

Consumul de apă și de furaje este influențat de calitatea furajului și a apei, hrănitorile și adăpătorile care sunt utilizate, de programul de lumină și intensitate luminoasă, de temperatura și umiditatea din adăpost, de densitatea puilor și de hibrizii folosiți;

În timpul vaccinării nu se decontaminează apa de băut, dacă acest procedeu s-a realizat prin apă;

Puii pot fi lăsați liberi după 4-5 săptămâni și pot fi lăsați și fără sistemul de încălzire. În cazul în care se observă că puii preferă să stea înghesuiți, atunci acest lucru înseamnă că mai au nevoie încă de încălzire și că ar fi bine ca sistemul să fie reintrodus pentru o perioadă.

În concluzie, creșterea puilor de casă reprezintă o investiție excelentă pentru gospodari, deoarece aceștia pot beneficia de avantajele cărnii obținute, superioare celei provenite de la puii crescuți în fermele avicole mari. Condițiile de creștere, hrana de calitate oferită, tratamentele realizate la timp, grija permanentă față de păsările din gospodărie vor rămâne garanția unor rezultate excelente. 

Surse foto:

ro.pinterest.com.

Produse recomandate:

Alte stiri ce te-ar putea interesa:

Produs adaugat in lista de favorite
Product added to compare.

Acest site utilizează cookies pentru a vă îmbunătăți experiența. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru folosirea acestora.